2008. november 29., szombat

Ez van, én nemtom leírni, csak kivágtam...

Ez van, én nemtom leírni, csak kivágtam... Idén megérkezett, kicsit késve, de ittvan....


A téli depresszióra speciálisan jellemző az állandó álmosság, a fáradtságérzés. Máskor tevékeny emberek állandóan csak aludnának, kedvetlenek, inaktívak, visszahúzódóvá válnak. Ezek a tünetek nagymértékben emlékeztetnek a téli álomra, ezért sok kutató a téli depressziót a téli álom csökevényes megnyilvánulásának tartja. Gyakori a fokozott étvágy, amely gyakran elsősorban szénhidrátokra, édességekre irányul. Olyanok, akiknek nyáron hónapokig eszébe sem jut a csokoládé, ebben az időszakban akár egymás után több táblával is felfalnak belőle. Így aztán nem meglepő, hogy gyakori tünet az elhízás. Mások gyakrabban néznek a pohár fenekére. A skandináv országokban tradicionálisan megfigyelhető nagymértékű alkoholfogyasztás egyik gyökere valószínűleg éppen a hosszú téli sötétség.

Nehéz gondolatok

Szinte felemészted magad a folytonos tépelődésben. Képtelen vagy összpontosítani, és fontos dolgokat felejtesz el. Kilátástalannak érzed a helyzeted, semmi biztatót nem látsz a jövőben. Folyton szemrehányásokat teszel magadnak, kisebbségérzés gyötör, és képtelen vagy döntéseket hozni.

Testi panaszok

Étvágytalanság, vagy éppen ellenkezőleg, mindent felfalnál; alvászavarokkal, fej- illetve nyakfájdalmakkal küszködsz. Nyugtalan vagy, viszket a bőröd, szúr vagy majd' kiugrik a szíved. Remeg a kezed, kápráznak a szemeid, hideg a kezed, hőhullámaid vannak, nyomást érzel a mellkasodon, esetleg gombócot a torkodban. Emésztési zavarok gyötörnek. Szexuális vágyad megcsappan.

Érzelmi válságok

Fáradtnak, kétségbeesettnek érzed magad, félsz a magánytól. Levert, kedvetlen, ingerlékeny vagy, és képtelen bárminek, bárkinek is örülni. Mintha legbelül csak egy nagy üresség lenne.

Zavart pillanatok

Nincs kedved semmihez, visszavonulsz a társaságtól, és időnként minden ok nélkül sírva fakadsz. Még a legkisebb tennivalót is nyűgnek érzed, elhanyagolod a hobbidat, sokat hibázol a munkádban, ügyetlenül mozogsz az utcán. Már családod és a partnered is alig érdekelnek.




A fényhiány

Különböző tényezők képesek lelki egyensúlyunkat hátrányosan befolyásolni és rossz hangulatot teremteni. Különösen a sötét évszakban kerülünk gyakran lehangolt állapotba. A fény és a napsütés hiánya sok ember kedélyállapotát érinti kedvezőtlenül. Ebben az összefüggésben beszélünk szezontól függő lehangoltságról.

Tudósok azt feltételezik, hogy a lehangoltság ezen formái a testazonos Melatonin hormon fényhiány okozta túltermelődésével hozhatók összefüggésbe. A komor évszakban bekövetkező lelki zavarok ellensúlyozására ezért az egyik legelterjedtebb módszer a fényterápia. Egy speciális fényforrás meghatározott ideig tartó nézésével mérsékelhető többek között a Melatonin képződése.